Olen viihdyttänyt itseäni tällä viikolla lukemalla naistenlehtiä. Syksyn muoti ihastuttaa: värit, materiaalit, neuleet... Me like! Tuoreimmassa Oliviassa 30 "muodin ja kauneuden ammattilaista" antoi meille tavallisille pulliaisille vinkkejä syksyyn. Vinkin numero 8 otsake "Neulo itse asusteet" sai jo hymyn (käsityönopen) huulille, kunnes luin kuvausjärjestelijä Anu Harkin kullanarvoisen neuvon kokonaan: "Myssyt, säärystimet ja kaulaliinat täytyy ehdottomasti neuloa ja virkata itse! Älä välitä, jos asusteesi näyttävät itse tehdyiltä. Kömpelö kädenjälki on vain sympaattista." Siis täh? Eikö itse, omin käsin tekemisen idea ole tehdä tuote, joka eroaa positiivisessa mielessä kaupan massatuotannosta? Johon on valittu hyvälaatuiset materiaalit? Jonka kauneus tulee hyvin tehdystä työstä? Jonka tekemiseen on käytetty aikaa?

Okei, tavallaan Anu Harkki on oikeassa. Mutta siltikään en jaksa käsittää, miksi tällä ideologialla pääsee kirjoittelemaan lehtiin ja tekemään kirjoja, siis käsityölehteen ja neulekirjan. Eikä Anu voisi samalla ajan käytöllä ja materiaaleihin käytetyllä rahalla tehdä jotain muuta kuin "sympaattisen kömpelöä"? Miksi ihmeessä vuonna 2007 nuori ihminen ajattelee käsin tehdystä tuotteesta "älä välitä, jos asusteesi näyttävät itse tehdyiltä"? NiinQ oikeesti???

Kun Suomi ja suomalaiset sotien jälkeen vaurastuivat, itse tehtyä pidettiin rumana ja vähempiarvoisena. Olihan varaa ostaa valmiita tuotteita kaupasta. Vain köyhät joutuivat tekemään itse. Tänä päivänä käsityö on harrastus, johon ollaan valmiita satsaamaan aikaa ja rahaa, ihan niinkuin muihinkin harrastuksiin. Tämä näkyy esim. lankojen ja kankaiden korkeissa hinnoissa. Kenenkään ei tarvitse tehdä vaikkapa vaatteita itse, kaikkea löytyy kaupoista ja huomattavsti edullisemmin. Kuitenkin on meitä, jotka haluamme käyttää rahaa ja kallisarvoista aikaa, että saamme juuri oikeanlaisen pipon tai paidan. Ja että saamme tehdä sen pipon tai paidan itse, omilla käsillä. Käsillä tekeminen tuottaa mielihyvää, aina ei ole tärkeintä lopputulos vaan tekeminen.

Itse tehty tuote on luksusta, oli se sitten kaulaliina, villatakki, lintulauta tai korvapuustit. Kaupan hyllyllä oleva massatuote ei koskaan pääse samaan.